Ο χειρότερος ταξιδιωτικός φόβος φαντάζομαι όλων των υποψήφιων ταξιδιωτών.Το να βρεθείς άρρωστος σε μια ξένη χώρα , χωρίς τη μαμά σου να σε γιατροπορέψει, τον οικογενειακό σου γιατρό να σε καθησυχάσει ή έστω έναν άνθρωπο να μιλάει τη γλώσσα σου! Η ανασφάλεια και ο φόβος απόλυτα δικαιολογημένος καθώς δεν μιλάμε για μια χαμένη βαλίτσα ή μια κλεμμένη ταυτότητα, αλλά για το ίδιο μας το είναι. Αυτός είναι ένας οδηγός επιβίωσης για το ταξίδι σου.
Αν και πάντα απευχόμαστε μια τέτοια ιδέα, οι αρρώστιες και τα ατυχήματα είναι όλα μέσα στη ζωή οπότε πάμε να δούμε αρχικά τι μπορούμε να κάνουμε πριν την αναχώρηση μας, ώστε αν όχι να προλάβουμε, τότε να είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανότητα.
Ο οδηγός επιβίωσης για το ταξίδι σου ξεκινάει με ταξιδιωτική ασφάλιση πάνω απ’ όλα
Κάνείς μας δεν πιστεύει ότι αν πάμε για μια βδομάδα στο Παρίσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσουμε και να σπάσουμε το πόδι μας, όμως πόσο θέλεις να διακινδυνεύσεις να βρεθείς σε ένα παριζιάνικο νοσοκομείο περιμένοντας να σε περιθάλψουν χωρίς να ξέρεις αν και τί δικαιούσαι σαν ευρωπαίος πολίτης;
Η πρώτη επιλογή που έχεις είναι η Ευρωπαική Κάρτα Υγείας . Δίνεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και καλύπτει βασικές ανάγκες περίθαλψης και έκτακτων περιστατικών, πάντα βέβαια ανάλογα με τους ισχύοντες νόμους στη κάθε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες υπηρεσίες ίσως να μην είναι δωρεάν απλά και μόνο επειδή είναι στην Ελλάδα . Παραπάνω έρευνα στο εξής site : Ευρωπαική Κάρτα Υγείας. (Εκεί θα βρείς συγκεκριμένα για κάθε χώρα , τα συμβεβλημένα νοσοκομεία ακόμα και ιδιωτικούς γιατρούς).
H δεύτερη επιλογή είναι φυσικά μια ιδιωτική ταξιδιωτική ασφάλιση, η οποία όχι μόνο θα σε καλύψει ιατρικά αλλά και σε ένα εκτενέστερο πλάνο, από το να χάσεις τη βαλίτσα σου μέχρι τη πιθανότητα κλοπής. Η γνωστότερη ίσως σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Nomads . Μπαίνοντας στη σελίδα της, θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις το προορισμό σου, την ηλικία σου και τις μέρες τις οποίες θα βρίσκεσαι εκεί και θα σου εμφανίσει μια τιμή για την ασφάλεια σου .
Σου προτείνω να πάρεις το full πακέτο το οποίο συνήθως δεν έχει μεγάλη διαφορά απο το basic αλλά σε καλύπτει σχεδόν στα πάντα. Η ασφάλεια σου αποστέλλεται ηλεκτρονικά, την εκτυπώνεις και είσαι έτοιμος για αναχώρηση!
Στιγμιότυπο από το ταξίδι μας στη Βαρσοβία. Διαβασε το εδώ:Seriously in love with Warsaw , Poland / Ερωτευμένη με τη Βαρσοβία !
Aπαραίτητο το ταξιδιωτικό φαρμακείο
Είναι χαζό έως εγκληματικό να ταξιδεύεις χωρίς να έχεις έστω ένα παυσίπονο ή ένα χανζαπλάστ. Έχε στο νού σου οτι δεν είναι όλα τα φάρμακα τα ίδια σε όλες τις χώρες, μου έχει τύχει σε φαρμακείο στη Βουδαπέστη να μην υπάρχει ούτε Depon, ούτε Panadol, ούτε καμία άλλη μάρκα που να γνωρίζω με αποτέλεσμα να πρέπει να διαλέξω στη τύχη ένα απλό χάπι ( δεν ακούγεται σοβαρό, όμως μπορεί να υπάρχει κάποιο συστατικό που να δημιουργήσει πρόβλημα ή αλλεργία). Ένα μικρό τσαντάκι φαρμακείου δεν πιάνει καθόλου χώρο στη βαλίτσα σου και κάθε άλλο, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε περίπτωση ανάγκης.
Η αλήθεια είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός συνηθίζει σε ένα συγκεκριμένο περιβαλλον και ακόμα και ο διαφορετικός αέρας που θα αναπνεύσεις σε ένα ξένο μέρος, γεμάτος με διαφορετικά μικρόβια από αυτά που έχεις ήδη αποκτήσει ανοσία μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις αδιάθετος, ειδικά αν είσαι αδύναμος οργανισμός. Τα στομαχικά προβλήματα είναι πάρα πολύ κοινά ανάμεσα στους ταξιδιώτες, καθώς και μόνο η αλλαγή περιβάλλοντος εκτός από το διαφορετικό φαγητό μπορεί κάνει το στομάχι και το πεπτικό σου να αποσυντονιστεί, κάτι που κανείς μας πιστεύω δεν θέλει.
Τα βασικά που πακετάρω εγώ είναι τα εξής :
- Παυσίπονα- Αντιπυρετικά
- Θερμόμετρο
- Χάπια για στομαχικές / εντερικές διαταραχές
- Τσιρότα/ επίδεσμος
- Σπρέι για διακοπή αιμορραγίας
- Αν είναι καλοκαίρι συμπληρώνω και μια αλοιφή κατά των τσιμπημάτων απο έντομα.
Η πρόληψη είναι το παν
Ο οδηγός επιβίωσης για το ταξίδι σου ξεκινάει απο τις πρώτες στιγμές. Σίγουρα δεν θα είχες σκεφτεί ποτέ ότι το πιο κοινό μέρος να κολλήσεις κάποιο μικρόβιο είναι το ΙΔΙΟ το αεροπλάνο που θα σε πάει στο προορισμό σου και ιδίως το τραπεζάκι μπροστά απο το καθισμά σου. Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμο μικροβίων (και δεν καθαρίζεται σχεδόν ποτέ).Το ίδιο ισχύει και για τα τρένα ή και τα μετρό. Με ένα απλό αντισηπτικό μαντηλάκι είναι εύκολο να καθαριστεί .Τα αντισηπτικά μαντηλάκια είναι πάντα στη τσάντα μου και φροντίζω να τα χρησιμοποιώ αρκετές φορές αν δεν έχω τη δυνατότητα να πλύνω κάπου τα χέρια μου.
Εάν πρόκειται να επισκφθείς μια χώρα εκτός Ευρώπης, συμβουλεύσου το ΚΕΕΛΠΝΟ και συγκεκριμένα το κομμάτι των εμβολιασμών. Σου παραθέτω ΕΔΩ σχετικό link . Εάν και πάλι δεν είσαι σίγουρος για κάτι, κάνε μια επίσκεψη στο γιατρό σου πριν το ταξίδι. Επίσης αναζήτησε το τηλέφωνο της Πρεσβείας της Ελλάδος στη χώρα που θα επισκεφθείς. Εκεί ξέρεις ότι σίγουρα θα βρείς κάποιον που πρώτον θα μιλάει ελληνικά και πιθανόν να μπορεί να σε βοηθήσει εάν προκύψει το οποιοδήποτε θέμα.
Σε κάποιες χώρες καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ντόπιου νερού από βρύσες (ή οποιοδήποτε νερό δεν είναι εμφιαλωμένο), σαλάτες και λαχανικά και φυσικά όχι παγάκια στα ροφήματα σου. Προσοχή στις υπαίθριες αγορές και στο street food .
Στιγμιότυπο από το ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολη το 2014. Διάβασε το εδώ:Secrets of Istanbul / Τα Μυστικά της Κωσταντινούπολης
Αρρώστησα τι κάνω;
Αρχικά ψυχραιμία. Αν είσαι εφοδιασμένος με μερικά αντιπυρετικά ή χάπια για το στομάχι (οι δυο συνηθέστερες παθήσεις) , είσαι καλυμμένος τουλάχιστον για αρχή.
Εάν έχεις υψηλό πυρετό, έντονες διάρροιες ή εμετούς που επιμένουν, θα πρέπει οπωσδήποτε να βρείς το κοντινότερο νοσοκομείο. Αν για οποιοδήποτε λόγο νιώσεις ανασφάλεια με το νοσοκομείο ή δεις ύποπτες συμπεριφορές, πάρε το πρώτο αεροπλάνο και γύρνα πίσω το γρηγορότερο. Για πιο σοβαρά περιστατικά και τους τρόπους που πρέπει να τα αντιμετωπιστούν, πρέπει να έρθεις ο ίδιος σε επαφή με την ασφάλεια σου, αλλά ας ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί ΠΟΤΕ.
Ασφαλή ταξίδια σε όλους μας!
Εβίτα
One comment in this post