Κάθε χώρα έχει τα δικά της ΜΗΝ. Κανόνες καλής συμπεριφοράς και απαγορευτικές κινήσεις. Κάποια ίσως σου φανούν παράλογα και άλλα πιθανόν να είναι ίδια με της χώρας σου , το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να τα σεβαστείς χωρίς πολλές ερωτήσεις. Δεν θα μιλήσουμε για αυτά τα ΜΗΝ στο άρθρο αυτό όμως. Σήμερα θα μιλήσουμε για τη σωστή ταξιδιωτική συμπεριφορά.
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για γενικούς κανόνες καλής ταξιδιωτικής συμπεριφοράς που ισχύουν σε όλες τις χώρες και υπο όλες τις προυποθέσεις , που αν και σε κάποιους ίσως φανεί περιττό ότι πρέπει να ειπωθούν , πίστεψε με έχω δεί πολλά παραδείγματα κακής συμπεριφοράς τόσο σαν κάτοικος νησιού που δέχεται πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο, όσο και σαν ταξιδιώτης.
Ας ξεκινήσουμε
Κάνε έστω μια μικρή έρευνα για το προορισμό σου
Φαντάζομαι πώς για να σε ιντριγκάρει ένας προορισμός και να κλείσεις τα εισητήρια σου για να τον επισκεφθείς, κάτι θα έχεις δεί , κάτι θα έχεις ακούσει για αυτόν και ήθελες να μάθεις περισσότερα , να τον γνωρίσεις από κοντά . Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι μια μικρή έρευνα για το συγκεκριμένο μέρος , για τα σημαντικότερα αξιοθέατα , τη κουλτούρα και το φαγητό. Ακόμα καλύτερα , μάθε και δυο τρείς εκφράσεις στη τοπική γλώσσα! Πάντα εκτιμάται από τους ντόπιους λίγο αληθινό ενδιαφέρον.
Pozdravljeni ( -Γεια σου- στα Σλοβένικα)
Δείξε τον ανάλογο σεβασμό σε μνημεία
Πολύ σημαντικός κανόνας σωστής ταξιδιωτικής συμπεριφοράς.
Όχι δεν μπορείς να κάτσεις να φας το τοστάκι σου πάνω σε έναν από τους 2.711 μονόλιθους του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο , που συμβολίζουν τους νεκρούς Εβραίους όλης της Ευρώπης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Όχι , δεν μπορείς να βγάζεις σέλφι μέσα στους θαλάμους αεριών στο Άουσβιτς ( το έχω δει να συμβαίνει) , εκεί που χιλιάδες άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή . Υπάρχουν μνημεία στα οποία μπορείς να φωτογραφηθείς χαμογελώντας – μπροστά στη Fontana Di Trevi ρίχνοντας το κέρμα σου – γεμάτος χαρά και υπάρχουν και άλλα που απλά πρέπει να δείχνεις τον ανάλογο ΣΕΒΑΣΜΟ.
Αν δεν ξέρεις τι συμβολίζει ένα συγκεκριμένο μνημείο και είσαι ήδη μπροστά του και το κοιτάς , το καλύτερο είναι να ρωτήσεις έναν ντόπιο και να μάθεις , δικαιολογίες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ , don’t be a jerk.
Respect for ourselves guides our morals, respect for others guides our manners.
Laurence Sterne
Μην κοροϊδεύεις γλώσσες, προφορές και κινήσεις
Σίγουρα κάποια πράγματα θα σου φανούν αστεία σε σχέση με όσα ήδη ξέρεις. Μια περίεργη λέξη , μια κίνηση του σώματος ή μια χειρονομία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να γελάσεις εμφανώς μπροστά σε κόσμο , που μπορεί να νιώσει άσχημα ή να προσβληθεί , φαντάσου πως θα ένιωθες εσύ αν κάποιος γελούσε με κάτι που έλεγες ή έκανες! NOT POLITE.
Diversity: the art of thinking independently together.
Μερικές βασικές συμβουλές ακόμα
Ακολούθησε το τοπικό dress code
Ισχύει κυρίως για μουσουλμανικές χώρες , όπου η κουλτούρα είναι τελείως διαφορετική από το δυτικό κόσμο που γνωρίζουμε. Προφανώς , όπως και όλοι μας μπορεί να μην συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη ιδέα του ότι μια γυναίκα πρέπει να καλύπτει μέρη του σώματος της για να κυκλοφορήσει έξω , δεν σημαίνει όμως και ότι δεν πρέπει να το σεβαστούμε όταν αποφασίσουμε να επισκεφθούμε τη συγκεκριμένη χώρα. Χωρίς υπερβολές και χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να φορέσεις μπούρκα , φρόντισε να είσαι σεμνά ντυμένη και that’s it!
Προσοχή στους θρησκευτικους χώρους
Πολλοί ναοί ανα το κόσμο γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών , είτε για την αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική τους , είτε για την ιστορία τους . Στήνεσαι και εσύ στην ουρά , περιμένεις υπομονετικά να μπείς μέσα μαζί με πολύ κόσμο ακόμα , βγάζεις φωτογραφίες και βίντεο ( ό,που επιτρέπονται) , θαυμάζεις και περιφέρεσαι , μην ξεχνάς όμως ότι μιλάμε για ένα χώρο λατρείας και προσευχής. Σε κάποιους χώρους υπάρχει διαφορετική είσοδος και χώρος για επισκέπτες και τους ντόπιους ( ή αυτούς που θέλουν να προσευχηθούν) , ακόμα και έτσι όμως , μιλάμε πάντα χαμηλόφωνα , κάνουμε ησυχία και πάλι ησυχία.
Δεν καταπατάμε ξένες περιουσιες
Όσο και να ακούγεται αστείο , υπάρχουν πλέον ταμπέλες όπως για παράδειγμα σε πολλά σπίτια σε διάφορα νησιά του Αιγαίου που τονίζουν πως απαγορεύεται να ανεβαίνεις πάνω στις οροφές τους για να βγάζεις φωτογραφίες. Το ξέρω πως και σύ θέλεις τη τέλεια ινσταγκραμική φωτογραφία αλλά το να καταπατάς ξένη περιουσία ή να ενοχλείς τους κατοίκους μιας περιοχής είναι το λιγότερο αγενές ( αν όχι παράνομο ) .
Δεν ρυπαινουμε
Προφανώς αυτό ισχύει και για τη χώρα που ζούμε αλλά ακόμα και ώς επισκέπτες πρέπει να φροντίζουμε να μην αφήνουμε τίποτα άλλο πίσω μας , πέρα από πατημασιές. Προσέχουμε για να έχουμε.
Συμπέρασμα
Γενικά όπως κατάλαβες η λέξη κλειδί είναι σεβασμός. Σεβασμός πρός έναν τόπο που επέλεξες να εξερευνήσεις και να γνωρίσεις καλύτερα , σεβασμός στους ανθρώπους που σε φιλοξενούν στην χώρα τους και θέλουν να την αγαπήσεις , σεβασμός στην ιστορία τους.
Ρούφα εικόνες και γνώσεις και κράτα τα θετικά που συνάντησες . Μην ξεχνάς να είσαι και αρκετά ανοιχτόμυαλος σε ό,τι αρνητικό μπορεί να συνάντησες , ταξιδεύοντας σε άλλες κουλτούρες θα μάθεις ότι δεν μπορείς πάντα να αλλάξεις αυτά που βλέπεις αλλά ίσως αλλάξεις το τρόπο που θα δεί κάποιος άλλος τον κόσμο , μέσω εσού. Το είπα πολύ μπερδεμένα;
Till next time
Και τώρα που είσαι ένας σωστός ταξιδιώτης , διάβασε και το πολύ χρήσιμο άρθρο για την σωστή υγειινή και αποφυγή ασθενειών όταν ταξιδεύεις Αρρώστησα σε ταξίδι! Τι κάνω; – Ένας οδηγός επιβίωσης.
Evita.
One comment in this post