Είναι τρομακτικό το γεγονός, πως μέσα σε ένα μικρό διάστημα ολόκληρη η ταξιδιωτική μας πραγματικότητα παγκοσμίως, άλλαξε άρδην. Μέσα σε λίγες μόνο βδομάδες, ολόκληρος ο πλανήτης πάτησε ένα τεράστιο pause, oι δρόμοι και οι πόλεις άδειασαν, τα αεροδρόμια έκλεισαν και τα αεροπλάνα κατέβηκαν από τους ουρανούς. Μπορεί όμως ο covid-19 να άλλαξε (και) θετικά τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε πλέον;
Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών βρισκόμαστε περίπου στη μέση της πανδημίας. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και έχουμε αρχίσει πλέον να βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ. Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στο “κανονικό” που γνωρίζαμε και αυτό ίσως να έχει και τα θετικά του.
Μην με παρεξηγήσετε, i hate Covid και εύχομαι να μην είχε υπάρξει ποτέ. Ούτε είμαι από τους ανθρώπους αυτούς που προσπαθούν σχεδόν αναγκαστικά να βρούν κάτι θετικό σε όλες τις αρνητικές καταστάσεις. Ωστόσο, αυτή η παύση μας προσέφερε μια σπάνια ευκαιρία να σταματήσουμε για λίγο και να σκεφτούμε το μέλλον του ταξιδιού. Πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ταξιδιώτες; Μήπως είχαμε φτάσει όντως σε ένα σημείο υπερβολικής εκμετάλλευσης ορισμένων τουριστικών προορισμών; Τί μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ουσιαστικά την βιομηχανία του ταξιδιού να ανακάμψει;
Διάβασε επίσης: Πώς να είσαι ένας σωστός ταξιδιώτης;
Στις σκανδιναβικές χώρες η φράση «είναι ντροπή να πετάς με αεροπλάνο» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Χαρακτηρίζει την ντροπή που θα έπρεπε να νιώθει κανείς όταν πετάει συχνά με αεροπλάνο διότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ναι φίλε ταξιδιώτη, τα συχνά μας αεροπορικά ταξίδια συμβάλλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Εκτός αυτού, ένα μεγάλο μέρος διάσημων ¨τουριστικών” προορισμών έχουν σχεδόν αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα από τον ασταμάτητο και χωρίς όρια “υπερτουρισμό”, για να μην αναφέρουμε τα μέρη μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σπίτια σπάνιων ζώων και φυτών που έχουν σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά στο βωμό του χρήματος.
Για όλα αυτά την ευθύνη έχουμε εμείς ως ταξιδιώτες και η αλλαγή πρέπει να έρθει από όλους μας ξεχωριστά.
Facts που πρέπει να μπουν για τα καλά στο μυαλό μας.
- Η φύση κρατάει πάντα τα ηνία όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε πως εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να “φτιάξουμε” τα πάντα. Ένα μικροσκοπικό, αόρατο με το μάτι πραγματάκι, μας κρατάει σπίτια μας για μήνες, so you better believe it. Είμαστε πρακτικά ανίσχυρα όντα, υποχείρια για πάντα της μητέρας φύσης.
- Δεν είναι σχεδόν αστείο το πως μια απλή εκδρομή μέχρι το διπλανό χωριό ξαφνικά απέκτησε μεγαλύτερη αξία; Ναι είναι αλήθεια πως πολλά πράγματα τα θεωρούσαμε δεδομένα και ναι κάποια ίσως δεν τα εκτιμούσαμε και όσο έπρεπε. Οπότε, άδραξε την μέρα και μην θεωρείς τίποτα δεδομένο.
- Πόσες εμπειρίες, πόσα πράγματα άφησες για την επόμενη φορά, φεύγοντας βιαστικά για τον επόμενο προορισμό σου; Τώρα που έχεις μάθει πόσο ρευστές είναι οι καταστάσεις, μήπως να επιλέξεις έναν πιο slow τρόπο ταξιδιού; Πόσο πραγματικά ζεις έναν προορισμό, όταν σε 10 μέρες παλεύεις να δεις και να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς, να χωρέσεις και άλλες πόλεις, και άλλους προορισμούς, χωρίς όμως ουσιαστικά να ζεις τίποτα από όλα αυτά;
Τί μπορούμε να κάνουμε ως ταξιδιώτες;
Tαξιδεύουμε υπεύθυνα
Πλέον η ασφάλεια η δική μας αλλά και των γύρω μας είναι τεράστιας σημασίας. Εκτός από τα κοινά μέτρα υγιεινής, δεν είναι κακή επιλογή το να κάνουμε ένα rapid -test πριν ταξιδέψουμε ακόμα και στο εσωτερικό. Ας ταξιδέψουμε υπεύθυνα.
Τα πρώτα μας ταξίδια είναι και θα είναι για κάποιο διάστημα σε πιο ήρεμους, απομακρυσμένους προορισμούς και αυτό είναι θετικό, όχι μόνο από άποψη ασφάλειας αλλά σκεφθείτε πόσα μέρη ξαφνικά θα πάρουν ξανά ζωή, αφήνοντας τις πολύπαθες πρωτεύουσες και τους hot προορισμούς να ανασάνουν ξανά.
Ενισχύουμε την τοπική κοινωνία
Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να υιοθετήσουμε έναν πιο ευσυνείδητο τρόπο ταξιδιού. Το ταξίδι μας πρέπει πλέον εκτός από την πολυπόθητη αναψυχή μας να εμπεριέχει και ένα σκεπτικό ευσυνειδητότητας, από την επιλογή του προορισμού μέχρι το κατάλυμα στο οποίο θα μείνουμε. Ενισχύουμε μικρές τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δίνοντας τους το απαραίτητο οικονομικό “boost” που χρειάζονται ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους.
Επιλέγουμε να κάνουμε αγορές που βοηθούν την τοπική κοινωνία, ενισχύοντας κάποιον τοπικό οργανισμό ή καταστήματα που συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγούς.
Ταξιδεύουμε με eco-friendly σκεπτικό
Εάν θέλουμε να συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε στον πανέμορφο πλανήτη μας, πρέπει να βάλουμε για τα καλά στο μυαλό μας πως η προστασία του είναι στα χέρια μας. Επιλέγουμε επιχειρήσεις που προσπαθούν να λειτουργούν με περισότερο eco-friendly τρόπους (ακόμα και οι μικρότερες αλλαγές κάνουν διαφορά), δίνοντας έτσι ώθηση και σε άλλους επιχειρηματίες να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους. Μην ξεχνάτε ότι η αλλαγή θα έρθει από εμάς.
Η πανδημία μας έδωσε μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε κάποια πράγματα.
Μήπως έφτασε η ώρα για μερικές αλλαγές;
Εβίτα.
2 comments
Πολυ καλο άρθρο και σωστό σκεπτικό. Παρολαυτά όσο οικολόγοι και φυσιολάτρες είμαστε άλλο τόσο αγαπάμε τα ταξίδια οπότε δύσκολη επιλογή. Σίγουρα όλο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο,έχει τα θετικά του σε σχέση με τον υπερτουρισμό και των υπέρκαταναλωτισμό.
Eυχαριστώ πολύ! Πράγματι είναι πολύ λεπτή η γραμμή της ισορροπίας, ωστόσο πιστεύω ότι ο Covid μας έδωσε ένα πολύ καλό έναυσμα για σκέψη τουλάχιστον.